Bartovič a Bližňák do Slovana, lístky na KHL vo výške 8 až 16 eur

02.05.2012 Bratislava

Bratislava 2. mája (TASR) - V súvislosti s avizovaným posiľňovaním kádra hokejistov Slovana Bratislava pred vstupom do Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) získali "belasí" v stredu reprezentačných útočníkov Milana Bartoviča a Mária Bližňáka. Obaja hráči so skúsenosťami z NHL sa do prípravy úradujúceho slovenského majstra, s ktorým podpísali dvojročné kontrakty, zapoja po návrate z majstrovstiev sveta vo Švédsku a Fínsku. Informovala o tom oficiálny portál bratislavského klubu.

Tridsaťjedenročný Bartovič sa v týchto dňoch predstaví na svojom štvrtom svetovom šampionáte (po 2006 v Rige, 2009 v Berne a 2010 v Kolíne nad Rýnom). Najviac sa mu darilo hneď na prvých MS, keď zaznamenal v siedmich zápasoch 6 bodov (2+4). Za sebou už má aj krátku skúsenosť v KHL. Sezónu 2010/2011 začal v tíme Atlant Mytišči, za ktorý zohral 23 zápasov a zapísal si 6 kanadských bodov.

Odchovanca trenčianskeho hokeja v roku 1999 draftoval tím Buffalo Sabres v druhom kole z celkového 35. miesta. V nasledujúcich sezónach pôsobil v juniorskej súťaži WHL, resp. v profesionálnej nižšej AHL, kde hral za Rochester Americans. Svoj prvý zápas v NHL odohral 2. apríla 2003 v drese "šablí" proti Atlante Thrashers. Už o 3 dni neskôr sa zapísal aj do streleckej listiny, keď skóroval proti slávnemu tímu Boston Bruins. Bartovič pôsobil aj v drese Chicaga Blackhawks, celkovo odohral v zámorskej NHL 50 zápasov s bilanciou (3+14). Pred sezónou 2006/2007 sa rozhodol vrátiť do Európy. Ročník začal v klube švédskej Elitserien Malmö a dokončil ju vo švajčiarskom ZSC Zürich Lions. Od roku 2007 pôsobil v klube českej Tipsport extraligy Bílí Tigři Liberec, kde sa postupne vypracoval na jedného z kľúčových hráčov. Z postu ľavého krídla zaznamenal v 163 zápasoch 107 bodov, ďalších 25 pridal v 46 zápasoch play off.

Ďalším nováčikom v belasom kádri je center Bližňák, ktorý prišiel z pražskej Sparty. S hokejom začínal v Dubnici nad Váhom, za ktorú odohral dve sezóny postupne v mužstve dorastu, juniorky a ako sedemnásťročný aj medzi seniormi. V roku 2005 si ho v 7. kole draftu z celkového 205. miesta vybral Vancouver Canucks. V lete toho istého roku odišiel do zámoria a tri roky pôsobil v juniorskej WHL v klube Vancouver Giants, s ktorým v roku 2007 vyhral prestížny Memorial Cup, najcennejšiu trofej juniorského klubového hokeja v Kanade a USA. Takmer rovnaký kúsok sa mu podaril o dva roky aj v profesionálnej AHL, keď sa s klubom Manitoba Moose dostal až do finále Calder Cupu. Svoj prvý zápas v NHL zohral v októbri 2009 v drese "kosatiek" proti Anaheimu. Celkovo sa mu podarilo naskočiť do diania v šiestich zápasov v NHL, premiérový zásah zaznamenal 11. novembra 2010 proti Ottawe Senators.

Pred vlaňajšou sezónou sa Bližňák vrátil do Európy a stal sa posilou pražskej Sparty. V jej drese nastúpil na všetkých 52 zápasov základnej časti Tipsport extraligy a pomohol jej obsadiť prvé miesto. V neúspešnom štvrťfinále play off patril medzi najproduktívnejších Sparťanov, keď v piatich zápasoch zaznamenal 5 bodov. V základnej časti mal bilanciu 29 bodov za 11 gólov a 18 asistencií. Pre Bližňáka bude akutálny svetový šampionát na severe Európy prvým finálovým turnajom, pričom Slovensko už reprezentoval v kategórii do 18 rokov (2005) a do 20 rokov (2007).

Vedenie Slovana zároveň oznámilo, že vstupenky na zápas KHL na bratislavskom štadióne budú stáť od 8 do 16 eur, pričom permanentky sa budú dať zakúpiť od 7. mája v cene od 139 do 299 eur.
 

Vyberte región